Haal jij energie uit je werk?

14-06-2021

Hoe voel jij je aan het eind van een werkdag? Uitgeblust of energiek? 

Ben jij degene die aan het eind van de werkdag uitgeblust is? Lees dan vooral verder.....Ben jij energiek aan het eind van de dag? Dan is het onderstaande wellicht het feest der herkenning..

Het is al 2500 jaar geleden dat Conficius zei: "geef me werk wat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken". Dat klink mooi en is ook erg waar. Al kan het lastig zijn om dat in je werk te vinden. Wat zijn de dingen die jouw werk moeten bevatten om het leukk te maken? Want je kunt beter een week werken met zaken die jij leuk vind dan 1 dag met taken die een opgave zijn....

Wat zijn zaken die jouw werk leuker kunnen maken?

  • Maak een lijst van dingen waar jij energie van krijgt. Dit kan door gesprekken met collega's, leidinggevende en de mensen om je heen in prive-sfeer. Denk ook aan de aard van je hobby's. 
  • Zoek uitdaging in je werk. Anders ligt verveling op de loer. Kijk welke taken je erbij kunt krijgen. Hoe je je taken anders kunt doen. Hoe je doelstellingen wel realistisch. 
  • Voorkom dat collega's de leuke dingen van jouw werk overnemen. Daarvoor is een beetje assertiviteit wel nodig. Heb je dat te weinig? Laat je daar in trainen of coachen. Daar heb je je hele leven gemak van!
  • Tel je zegeningen. Schrijf aan het eind van de dag/week op welke zaken leuk waren en goed gingen. Wat je gewaardeerd hebt deze periode. Soms kom je tot het inzicht dat er veel meer "leuk" is dan je dacht.
  • Wen je zelf aan dat je minimaal 2 positieve zaken over je werkdag verteld als je er 1 verteld hebt die minder positief is. Vaak zijn we geneigd om thuis te komen met de minder leuke verhalen.

 

Helpen deze punten niet voldoende? Dan is het misschien wel tijd om eens om je heen te gaan kijken......en op deze site hoef ik je niet te adviseren wie jou daar bij kunnen helpen :-)